Доналд Тръмп и Джаред Къшнър
Доналд Тръмп и Джаред Къшнър / Guliver/Getty Images
Зетят на президента на САЩ Доналд Тръмп и съветник на Белия дом Джаред Къшнър заяви, че би било в интерес на Саудитска Арабия да нормализира връзките с Израел, както Обединените арабски емирства се съгласиха да направят.

Това също би отслабило общото им влияние на Иран в региона и в крайна сметка ще помогне на палестинците, каза Къшнър пред репортери по време на телефонен брифинг.

"Това би било много добре за саудитския бизнес, би било много добре за отбраната на саудитска държава и, честно казано, мисля, че би помогнало и на палестинския народ", каза Къшнър.

Саудитска Арабия, най-голямата икономика в арабския свят, мълчи по изненадващото съобщение на Тръмп миналия четвъртък, че ОАЕ, близък съюзник на САЩ и Саудитска Арабия, и Израел са решили да нормализират отношенията.

В замяна Израел се съгласи да спре анексирането на окупираните територии на Западния бряг, въпреки че премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че планът не е изключен от масата в дългосрочен план.

Саудитският крал Салман и неговият син престолонаследникът Мохамед бин Салман многократно са изразявали желанието си за независима палестинска държава с икономически възможности, заяви Кушнер.

"Това, което те казват е, че искат да видят палестинският народ да има държавни и икономически възможности", каза Къшнър, архитектът на мирния план за Тръмп в Близкия изток, който беше изцяло отхвърлен от палестинците.

Забележителната сделка между ОАЕ и Израел е едва третото подобно споразумение, което еврейската държава постигна с арабска държава и засилва перспективата за подобни сделки с други прозападни държави от Персийския залив.

Тръмп заяви, че лидерите от двете страни ще подпишат споразумението в Белия дом през следващите седмици.

Страните за сътрудничество в Персийския залив (GCC) Бахрейн и Оман приветстваха сделката, докато Саудитска Арабия, Кувейт и Катар все още не са коментирали.

Саудитска Арабия, която е дом на най-светите места на исляма, ще бъде изправена пред деликатни политически аритметики преди официалното признаване на еврейската държава.
"В интерес на много от тези страни е от гледна точка на сигурността и от икономическа гледна точка да имат отношения с Израел", каза Къшнър.
БГНЕС