Германия ЕС
Германия ЕС / ThinkStock/Getty Images
Германците са оптимисти, италианците са песимисти: според едно ново изследване, гражданите на Германия са най-щастливите европейци. Те са доволни от живота в страната си и имат само един проблем... Но той е свързан с ЕС.
 
Германците гледат в бъдещето общо взето с оптимизъм: почти 60% от тях смятат, че страната им се движи в правилната посока, 63% са доволни от функционирането на демокрацията, а цели 77% казват, че през последните две години икономическото им положение или е останало непроменено, или дори се е подобрило.
 
Това става ясно от проучването "еupinions" на фондация "Бертелсман". Авторките му Изабел Хофман и Катерин де Фриз са се допитали не само до германците, а до гражданите на всички 28 държави от ЕС. Общият брой на интервюираните е 10 000.

Според доклад: Швейцария е най-добрата страна в света, България е на 63-то място

А първият важен извод от допитването гласи: германците са по-доволни от всички останали европейци, отбелязва Deutsche Welle. Доволни обаче от себе си – не и от самия ЕС.

При нас всичко е наред, но не и в ЕС
 
72 на сто от германците заявяват, че не са доволни от посоката, в която се движи ЕС. "Нагласите в Германия в това отношение са странни, да не кажа изкривени: в Германия всичко е наред, ама в Европа нещата вървят на зле", коментира Изабел Хофман.

Марсел Фрачер, президент на Германския институт за икономически изследвания, казва: "Задоволството на германците от собственото им икономическо положение е в контраст с недоволството им спрямо недостатъчната социална справедливост." А това означава, че много хора в страната очакват повече солидарност и по-силна спойка на обществото, смята Фрачер.

Публикуваха списък на най-щастливите страни, вижте къде е България

Според него обаче е опасно, когато толкова много хора са по-доволни от случващото се в собствената им страна, отколкото от процесите в ЕС - както е в случая с германците. Критиката срещу ЕС е резултат от засиления национализъм, казва той. "Много национални политици, включително и в ЕС, злоупотребяват с ЕС и с еврото, оправдавайки с тях своите собствени грешки."

"Доминиращото настроение в Германия е добро", обобщава Изабел Хофман. А причините за това са фактори като стабилната валутна ситуация, която успокои германците, както и международната обстановка - Брекзитът, избирането на Доналд Тръмп и напреженията през 2016, които по-скоро ги притесни. "Хората се питаха: Господи, накъде е тръгнал светът?" Освен това предстояха избори в Австрия, Нидерландия и Франция, а десните популисти набираха сили.

Българският парадокс - ние сме неудовлетворени, но щастливи

После обаче дойде обратът. От началото на 2017 година настъпи известно успокояване и хората усетиха някакво облекчение, обяснява Хофман. Изборите в горепосочените европейски държави не завършиха така, както мнозина се опасяваха. И в Германия вътрешнополитическият спор около възможните решения на бежанската криза постепенно затихна. С две думи: положителни тенденции както в страната, така и в Европа, към които се добавя стабилното икономическо положение. "Една необичайна ситуация, в която кокошката на съседа не ни изглежда като угоена гъска", обобщава Хофман.

Италия ЕС
ThinkStock/Getty Images

Нещастните италианци

В други европейски държави обаче настроенията са съвсем различни. Според данните от допитванията на "Бертелсман", в Италия например едва 13% от хората са доволни от положението в страната. По този показател те всъщност са най-нещастните в ЕС. И това е разбираемо, защото повече от половината анкетирани италианци казват, че икономическото им положение се е влошило.

Някои народи са родени да бъдат сърдити и нещастни

Пак италианците са най-недоволни и от друго: от посоката, в която се движи ЕС. Тенденцията там е очевидна. "След като Италия получава слаба оценка, значи и ЕС трябва да получи слаба оценка", обяснява Изабел Хофман. Хората очевидно вече не правят голяма разлика между общоевропейската и националната си политика.

Българите и сърбите са най-нещастните хора в Европа

И все пак, защо в шестте големи държави в Общността (Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и Полша) максимум 38% от хората са доволни от курса на ЕС? Според Хофман обяснението е следното: повечето кризи, предизвикателства и трудности напоследък се обсъждат не на национално, а на европейско равнище . "А медиите често представят работата на ЕС като някакво непрекъснато справяне с кризи", казва Хофман.
 
Накрая: още няколко интересни цифри от Германия. За разлика от останалите страни в ЕС, в Германия цели 80% от хората се идентифицират с центристки политически възгледи, като 44 на сто клонят към лявоцентристки. И едва 7% от германците се обявяват за десни популисти. За целия ЕС видимо важи правилото: недоволните залитат към десния популизъм.

Българите не били нещастни, обичали да се представят за такива

На предстоящите избори за Бундестаг така описаният оптимизъм на хората в Германия ще помогне най-вече на една жена: Ангела Меркел. По време на предишната си предизборна кампания тя излезе с мотото "Вие ме познавате", заложи на стабилност и приемственост и спечели. "Разпространеното усещане в Германия може да се обобщи с думите "Справяме се, независимо от всичко", обяснява Хофман.
Deutsche Welle