усмивка
усмивка / Thinkstock/Getty Images
Норвегия детронира Дания от първото място в международната класация на най-щастливите държави, като северните нации продължават да заемат челните позиции в подреждането, съобщава агенция Ройтерс.

Класацията бе съставена от ООН по повод 20 март - Международният ден на щастието. Държавите от Субсахарска Африка, редом със Сирия и Йемен, са сред най-нещастните в света. Това е петият годишен световен доклад за щастието на ООН, в който бяха включени 155 страни.

България е на 105-о място в списъка. Преди нея е Египет, следва я Сиера Леоне.

Днес е Международният ден на щастието

В документа се изтъква, че щастливите страни са онези, в които има баланс между благоденствието и социалния капитал, който се изразява във високо доверие в обществото и правителство и в малките социални различия.
В първата десетка на най-щастливите държави след Норвегия се подреждат Дания, Исландия, Швейцария,Финландия, Холандия,Канада,Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

15 клопки по пътя към щастието и как да ги избегнем

В дъното на таблицата се намират Южен Судан, Либерия, Гвинея, Того, Руанда, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република.

Германия беше класирана 16-а, Великобритания - 19-а и Франция - 31-ва. САЩ понижиха рейтинга си с 1 позиция и паднаха до 14 място.

Още за щастието:

10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

Разкриха кои са най-важните неща в живота

50 неща, които ни карат да се усмихваме
БТА