Заседание по делото за набедяване срещу сестрите ни в Либия
Заседание по делото за набедяване срещу сестрите ни в Либия / netinfo

За днес е насрочено поредното заседание по процеса за набедяване, който либийски офицери водят срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар.

В навечерието на заседанието адвокат Осман Бизанти съобщи, че към тримата ищци по делото ще се присъедини още един либийски офицер.

Либийският адвокат нарече делото „фарс” и коментира, че ако на всяка заседание се прибавя нов офицер, процесът ще продължи много дълго.

Най-вероятно към списъка на ищците по делото за набедяване срещу българките и палестинеца, ще бъде прибавено името на бившия началник на главното следствено управление на Либия.

Медицинските сестри неведнъж са свидетелствали, че именно той ги е измъчвал с електрически ток. Ето как адвокат Хари Хараламбиев коментира непрекъснатото увеличаване на ищците в този процес:

„Аз не казвам, че правилата не се спазват, но ми е странно как непрекъснато все нови и нови хора се появяват, и все нови и нови искови молби се приемат от правораздавателния орган. Това ми е необяснимо и логичен отговор не мога да дам.

Адвокат Хараламбиев заяви пред Дарик, че петте български медицински сестри едва ли ще бъдат разпитвани отново. Може би нашите медицински сестри са разколебани и те ми казаха, че отиват с нежелание, а дори казват, че няма и да се появят в съдебната зала, но аз мисля, че те трябва да бъдат там, трябва да кажат истината, горчивата и дълбоката истина – такава, каквато е била”, заяви адвокат Харалабиев.

По повод намерението на продуцентската къща „Sixth sence” да снима художествен филм за трагичната съдба на петте български медицински сестри адвокат Харалабиев заяви: „Аз мисля да им кажа да се съгласят, макар че споделиха пред нас – Георги Гатев и мен, че се страхуват да се съгласят, защото не знаят как ще реагират затворническите власти. И като че ли има известен резон този техен страх”.

Очаква се съдeбното заседание да започне в 15.00 часа.