Националният координатор за ваксинацията срещу COVID-19 в Румъния Валериу Георгица заяви днес, че властите най-вероятно ще предложат прекратяване на ваксинацията с препарата на AstraZeneca от началото на следващата година заради малкия броя желаещи да се ваксинират с тази ваксина, съобщава телевизия Диджи 24. По думите на Георгица в страната ще продължат да се поставят ваксините на Pfizer, Moderna и Janssen.

"На 31 октомври изтече срокът на годност на последния наличен лот от ваксината на AstraZeneca и той бе изтеглен от ваксинационните центрове. Лицата, които имаха насрочена ваксинация с този препарат, бяха информирани и очакваме нова пратка, за да завършат ваксинационния курс", каза Валериу Георгица и напомни, че втората доза от тази ваксина може да се постави до 12 седмици след първата. По думите му лицата, които имат насрочена ваксинация с AstraZeneca, са "няколко десетки".

Хванаха трима българи с фалшиви ПСР тестове на границата с Румъния

Националният координатор за ваксинацията посочи обаче, че с цел коректно управление на запасите сериозно се обмисля възможността от началото на следващата година ваксинацията с AstraZeneca в Румъния да бъде прекратена.

През последното денонощие в Румъния са поставени 98 411 дози ваксина на четирите препарата, които се използват в страната. От тях 23 368 са първа доза, 50 576 - втора, и 24 467 - трета доза, съобщи агенция Аджерпрес.

От началото на кампанията са поставени 13 974 270 дози на 7 511 621 души. Напълно ваксинирани са 6 959 077 души, а 1 222 622 са получили трета доза.
БТА