Започна дългоочакваният процес срещу Ратко Младич
Започна дългоочакваният процес срещу Ратко Младич / снимка: Reuters
Започна дългоочакваният процес срещу Ратко Младич
53444
Започна дългоочакваният процес срещу Ратко Младич
  • Започна дългоочакваният процес срещу Ратко Младич

Започна делото срещу бившия сръбски генерал Ратко Младич в Международния трибунал за бивша Югославия в Хага. Срещу 70-годишния Младич са повдигнати общо 11 обвинения, сред които за геноцид, за престъпления извършени от него и подчинените му войници по време на войната в Босна и Херцеговина между 1992 и 1995 година. Младич беше арестуван през май 2011 г. в градчето Лазарево, недалеч от Белград, в къщата на негови роднини. Близостта на бившия генерал до сръбската столица предизвика въпроси за това до каква степен сръбският народ и официалните власти са криели военния престъпник. Полемиката няма да спре още дълго време, след като на заседанието Младич погледна към присъстващите роднини на убити босненци и прекара едната си ръка през гърлото, което накара холандския съдия Алфонс Ори да обяви почивка.

Генерал Ратко Младич е обвинен в убийството на повече от 20 000 босненци по време на босненската война в средата на 90-те години. Той е обвинен и в клането в градчето Сребреница през 1995 г., където са убити 8000 босненски мъже и момчета, както и в обсадата на босненската столица Сараево, където за четиригодишен период са убити 12 000 жители на града. На първия ден на делото в Хага прокурорът Дърмът Груум представи встъпителните думи, като в тях включи сведения от оцеляла босненка, която твърди, че е била държана като пленник на войските на Младич и систематично изнасилвана през дълъг период от време. По време на речта на Груум Младич, облечен в костюм и вратовръзка, внимателно слушаше и съсредоточено си водеше бележки. Целта на прокурорите е да докажат, че Младич не само е знаел, а е и ръководел военните престъпления, извършвани от сръбските войски по време на войната. Прокурорите в Хага твърдят, че сръбските престъпления в Босна са били част от обща политика, подкрепяна от държавните структури в Сърбия и в босненския регион Република Сръбска. Тези обвинения карат много наблюдатели да се опасяват, че делото на Младич ще се превърне в инструмент за пропаганда срещу целия сръбски народ.

Марко Гашич от Сръбския информационен център в Лондон обяснява: „Очаквам по време на делото в Хага събитията в Босна да бъдат конструирани по черно-бял начин - тоест, че едната страна - сърбите, носят пълната вина за събитията и са единствените злодеи в случая, докато всички останали са били техни жертви. Истината е, че е имало много виновници в тази война. Според мен обаче трибуналът в Хага е специално замислен така, че това да бъде скрито".

В заседателната зала присъстваха двадесетина майки на жертви от войната. Те обясниха защо са там: „Искаме да отново да видим касапина, да видим дали има покаяние в очите му или в тях все още има само кръв - кръвта, която той проля през 95-а."

Прокурорите в Хага разполагат с 200 часа, в които да представят своите доказателства, както и да призоват 400 свидетели. Голям брой от първоначално повдигнатите срещу Младич обвинения са свалени с цел да се съкрати времетраенето на делото.