Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс, заяви, че не е оптимист относно постигането на прекратяване на огъня в Украйна.

Той изрази това мнение след срещи с високопоставени представители в Москва и Киев, предадe Асошиейтед прес.

В Москва той разговаря с руския външен министър Сергей Лавров, а в Киев с украинския премиер Дмитро Шмигал и други представители.

Макрон получил изричен отказ от Путин за хуманитарна операция в Мариупол  

"Мисля, че няма да е лесно, защото двете страни, както аз разбрах сега, си имат много малко доверие една на друга", казва той. "Не съм оптимист", допълва Грифитс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изпрати Грифитс на тази мисия, за да проучи възможността за установяване на прекратяване на огъня, което ще позволи доставки на хуманитарна помощ и ще положи основите на разговори за края на войната. Грифитс обаче заяви, че тази цел си остава далечна. "Очевидно ние всички искаме това да се случи. Но както вие знаете, това няма да се случи веднага", каза той.

Грифитс добави, че търси начини да изгради доверие между двете страни и да се фокусира върху по-малки цели, като прекратяване на огъня на места и създаване на хуманитарни коридори, които ще позволят на цивилните да напуснат зоните на сражения. Грифитс отбеляза, че хуманитарни доставки вече са започнали да стигат до някои от най-трудно достъпните части на страната.

Зеленски: Ситуацията в Бородянка е много по-ужасяваща, отколкото в Буча

Същевременно Световната здравна организация (СЗО) обяви, че над 100 атаки са били извършени срещу здравни заведения в Украйна и призова за хуманитарен достъп до град Мариупол.

При гореспоменатите атаки са убити 73 души, а 51 са били ранени, сред които здравни работници и пациенти, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус, цитиран от Франс прес.
    
"Скандализирани сме от продължаващите атаки срещу здравните заведения", каза той и допълни, че те представляват нарушение на международното хуманитарно право.
БТА