26 тела са били открити от спасителни екипи сред отломките на два жилищни блока
Ситуацията в Бородянка, град на северозапад от Киев, където украинските сили си върнаха контрола наскоро, е много по-ужасяваща отколкото в Буча, където цивилни бяха избити. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, предадоха световните агенции.

"Има повече жертви", заяви Зеленски визирайки Бородянка и съпоставяйки го с Буча.

"Всяко престъпление ще бъде разкрито и всеки палач ще бъде намерен", предупреди той.

Малко преди това украинският главен прокурор Ирина Венедиктова заяви, че 26 тела са били открити от спасителни екипи сред отломките на два жилищни блока, бомбардирани в Бородянка. Преди войната в града имаше 13 000 жители.

Ужасът в Украйна: Нови бомбардировки и още жертви


"Само цивилното население е било взето на прицел. Няма никакъв военен обект в това населено място", поясни Венедиктова и каза, че е трудно да се прогнозира колко още мъртви ще бъдат преброени там.

Венедиктова заяви, че руснаците са използвали касетъчни бомби и реактивни системи за залпов огън, които сеят смърт и разрушение. "Има доказателства за военни престъпления на руските сили на всеки ъгъл. Врагът подмолно е бомбардирал жилищна инфраструктура вечер, когато максимален брой хора са си у  дома", допълни Венедиктова. Тя обвини руските военни и в убийства, мъчения и побоища на цивилни, както и в изнасилвания, подчертавайки, че силите на реда събират доказателства за местните и международните съдилища.
 
БТА