10 мирни граждани бяха убити, а поне 46 са ранени при бомбардировки на град Николаев, съобщи кметът на украинския град Олександър Сенкевич, цитиран от Франс прес.

При първи въздушен удар на руската армия в ранните часове е загинал един човек и са били ранени петима, двама от които - тежко. При втори удар са загинали още девет души и са били ранени 41, уточни кметът във видеопослание, допълвайки, че броят на жертвите може да нарасне. Сенкевич твърди, че руската армия е използвала касетъчни боеприпаси. В неделя при атаки на руските сили срещу Николаев и град Очаков са били убити осем и ранени 34 души, съобщи украинската прокуратура.

Украинското правителство твърди, че от началото на руската инвазия на 24 февруари в Украйна са били убити 18 журналисти, предаде Асошиейтед прес. Украинското министерство на културата и информацията съобщи в изявление в социалните мрежи вчера, че всеки от тези случаи, както и други престъпления срещу представители на медиите, ще се разследват. Според ведомството още 13 журналисти са били ранени, осем са били отвлечени или взети за заложници, а трима все още са в неизвестност. Министерството отбеляза, че обект на престъпления са станали журналисти от 11 държави, в това число - Украйна.

План Б: Следващите 5 цели на Русия в Украйна
 

Ситуацията в Одеса през изминалата нощ може да се каже, че беше спокойна. В неделя и понеделник обаче имаше доста засилени въздушни удар. В момента руснаците бомбардират така наречената критична инфраструктура. Ракетните удари са насочени към нефтопреработвателни заводи и бази”. Това заяви в ефира на NOVA украинецът с български корени Дмитрий Петков.

По думите му руските сили са сменили тактиката. „Сега предстои сезонът на сеитбата, и бомбардирайки нефтените бази, те се опитват да разрушат икономиката”, посочи той.

БГНЕС

Киев: Русия готви голяма офанзива в Източна Украйна

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай заяви, че руските сили подготвят масирана атака срещу украинските войски в тази област в Източна Украйна.

"Виждаме, че военна техника идва от различни посоки, че те (руснаците) докарват хора, докарват и гориво. Разбираме, че се готвят за масирана атака", обясни той. Бомбардировките стават все по-интензивни, допълни Гайдай.

Губернаторът призова жителите на района да го напуснат. "Не се колебайте, моля ви. Днес бяха евакуирани хиляда души. Моля ви, не чакайте къщите ви да бъдат бомбардирани".

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук каза, че вчера от обсадения пристанищен град Мариупол са били изведени 1550 цивилни. Общо 2405 души са били евакуирани по хуманитарния коридор от Мариупол до град Запорожие, като 1553-ма от тях  са били от района на пристанищния град.

На този фон руското министерство на отбраната съобщи, че украинските военни минират пътища в северна и в източна посока в Харковска област, за да попречат на мирните жители да стигнат до Русия, предаде ТАСС. Агенцията се позова на началника на националния център за управление на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев.

БГНЕС

Междувременно продължават острите реакции по света след сигналите за военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от руските войници в Украйна. Още няколко европейски държави гонят руски дипломати. От Германия трябва да си тръгнат 40 служители от мисията на Москва, а Франция гони 35.

Украинският президент Володимир Зеленски ще говори на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще бъде посветено на събитията в Буча. В поредното си обръщение към украинския народ Зеленски каза, че следователите ще направят всичко възможно, за да идентифицират извършителите на предполагаемите зверства.

„Засега само в Буча се знае, че има над 300 убити и измъчвани хора. Броят на жертвите вероятно ще бъде много по-голям, когато се провери целият град. И това е само един град, една от многото украински общини, които руските сили успяха да превземат. Сега има информация, че в Бородянка и някои други освободени украински градове броят на жертвите може да е дори много по-голям. В много райони на Киевска, Черниговска и Сумска област окупаторите направиха нещо, на което местните жители дори не бяха ставали свидетели, дори по време на нацистката окупация преди 80 години”, посочи украинският държавен глава.

БГНЕС

Русия отхвърли обвиненията за клане в Буча, поиска заседание на СС на ООН по темата

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя свика извънредна пресконференция, след като ротационният председател на Съвета за сигурност този месец - Великобритания - два пъти за денонощие отхвърли руските искания за заседание във връзка със събитията в украинския град Буча, предаде ТАСС. На брифинга Небензя представи доказателства за организирането на провокации в града и коментира намерението на Вашингтон и Лондон да предложат гласуване за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека.

На пресконференцията руските дипломати показаха видеозаписи от Буча, заснети веднага след изтеглянето на руските войски от града - тела на загинали по улиците няма. Заснетите украински военни и кметът на града са в приповдигнато настроение, обявяват своята "победа" и не споменават никакви убийства, отбелязва ТАСС.

Небензя подчерта, че руските военни нямат никакво отношение към зверствата над мирното население в Буча. "От самото начало беше очевидно, че това не е нищо повече от поредната подготвена провокация, целяща дискредитиране и дехуманизиране на руските военни и оказване на политически натиск върху Русия", каза той. Руският представител обърна внимание на факта, че четири дни след като руските военни са напуснали Буча, там не е имало "нито един признак за жестокости, нито веднъж не е споменавано за тях".

Русия представи видеа и доказателства за организирането на провокации в Буча
 

Картина на ужаса в украинския град Буча и взаимни обвинения между Русия и Запада

Съединените щати ще огласят тази седмица нови санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че още санкции срещу руския енергиен сектор се обсъждат и в разговори с европейските съюзници. Пред репортери в Белият дом съветникът на американския президент посочи, че през следващите дни САЩ ще обявят също допълнителна военна помощ за Украйна.

Русия вероятно планира "да разположи десетки хиляди войници" в Източна Украйна, пренасочвайки фокуса си към южната и източната част на страната, каза Съливан. При сегашните обстоятелства смятаме, че Русия преразглежда военните си цели, съсредоточавайки се по-скоро върху Източна и части от Южна Украйна, отколкото върху голямата част от територията, допълни той.

Байдън иска да има процес за военни престъпления заради убийствата в Буча

Съливан предупреди, че следващата фаза от военните действия може да се проточи, тъй като руските войски имат числено превъзходство над украинските.

Съветникът определи като трагични и шокиращи картините от град Буча, който украинските войски си върнаха след прегрупирането на руските сили.

Президентът Джо Байдън ще настоява руският президент Владимир Путин да си плати за военните престъпления, извършени в Украйна, заяви Съливан. САЩ ще се консултират със своите съюзници по въпроса за търсенето на отговорност, което може да стане в Международния наказателен съд (МНС) или на друго място, добави той.

Лавров: Западните обвинители на Путин трябва да погледнат собствената си съвест

Западните лидери трябва да погледнат собствената си съвест, преди да обвиняват руския президент Владимир Путин във военни престъпления, каза външният министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Помолен да коментира изказването на Байдън, Лавров каза, че Западът трябва първо да погледне собствените си действия в Ирак и Либия. "Не всичко е наред със съвестта на американските политици", каза той.
БТА, nova.bg