/ / iStock/Getty Images
Германските власти възнамеряват да изгонят от страната служители на руските дипломатически мисии, за които се твърди, че може да сътрудничат на руските специални служби. Решението ще бъде взето тази седмица, съобщава BILD в понеделник.

Според източници на изданието, канцлерът Олаф Шолц е наредил да се проучи въпроса. Става дума за „значителен брой“ руски дипломати, пише Bild. До 100 души могат да бъдат изгонени, пише вестникът.

По-рано медията излезе с информация, че в Германия има над 2000 души, за които се твърди, че работят за руското разузнаване.

Тези изявления идват, след като някои европейски държави, включително Белгия, Нидерландия и Ирландия, обявиха на 29 март, че експулсират руски дипломати в светлината на военната операция на Москва в Украйна. Така 21 руски дипломати трябва да напуснат Белгия, 17 души – Нидерландия, а четирима - Ирландия. По-рано редица други държави от Европейския съюз, включително България, Литва, Латвия, Естония, Полша, Словакия и Чешката република, също поискаха руски дипломати да напуснат територията на приемащите страни.

В отговор на 1 април официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обяви, че държавите, които експулсират руски дипломати, ще попаднат под „неизбежни ответни мерки“ от Руската федерация.
BILD