Екатерина Захариева даде интервю пред тежкия германски вестник Ди Велт
Екатерина Захариева даде интервю пред тежкия германски вестник Ди Велт / NOVA
Не България, а Северна Македония отказва правото на самоопределение на гражданите си. Това е заключението на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник Die Welt.

„Най-трудният въпрос са неточните твърдения, които се чуват отдавна, че отказваме на македонците правото на самоопределение. Или правото да наричат езика си както искат. Но страните не признават езици или нации, а само други държави“.

„....Всяка нация има право на самоопределение. Но не (съм съгласна с) твърдението, че им отказваме (на македонците) това самоопределение. Това не е вярно. Но това се казва отново и отново, може би с цел да се изобрази България като държава, която е от – не знам кой век. Звучи ужасно, разбира се - държава, която отказва на друга държава правото на самоопределение. Но е точно обратното. През последните десет години 88 450 северномакедонци са получили българско гражданство въз основа на произхода си. Те са български и европейски граждани. Те също имат право на самоопределение. Но всеки, който днес се определя като гражданин с български корени в Република Северна Македония, продължава да бъде дискриминиран. Само преди три седмици някои групи публикуваха лични данни и адреси на такива хора, а в някои случаи дори бяха заплашени да ги обесят“, разказа Захариева, като най-често подобни инциденти се случват в интернет и социални мрежи като „Фейсбук“.

„Това са заплахи, на които държавните институции там трябва да реагират, защото става въпрос за безопасността на тези хора. Но те реагират само когато ги помолим. А не трябва да чакат това. Трябва да е ясно, че институциите в държава, която е кандидат за членство в ЕС, трябва да реагират, когато има дискриминационни действия срещу група от население въз основа на религия, пол или идентичност.

И всеки, който вземе различно мнение от официалното и каже, че трябва да се работи с България, ще бъде изложен на тази омраза там. Това се случи дори с премиера Зоран Заев. За съжаление идеята за изграждане на нация на основата на омраза срещу България все още е държавна политика“ в РСМ, подчерта първият дипломат на София.

Източник: "Фокус"