Задържаха тибетски емигранти при антикитийски протести в Непал
Задържаха тибетски емигранти при антикитийски протести в Непал / снимки: БГНЕС

Полицията в непалската столица Катманду разпръсна протест на тибетски изгнаници пред китайското консулство и задържа рекордните 1400 души, съобщи АФП.

Полицията съобщи, че протестиращите са се опитали да влязат в консулския отдел на китайското посолство, като нарушили наложената тези дни забрана за демонстрации в района, предаде Асошиейтед прес. Някои от протестиращите, скандиращи антикитайски лозунги, успели да стигнат до входа на сградата, но били блокирани от полицията и арестувани.

Вчера стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН се е споразумял по молбата на Непал да удължи миротворческата мисия на световната организация в страната с шест месеца. Интегрирането в редовната армия на над 19 000 бивши маоистки бунтовници, настанени в специални лагери под контрола на ООН, е от ключово значение за реализирането на постигнатото през 2006 година мирно споразумение, с което бе сложен край на гражданската война в страната и бунтовниците се включиха в политическия живот.

Маоистите и правителството обещаха да приключат с процеса на интеграция през следващите шест месеца, но остават различията как това да бъде постигнато. ООН бе помолена да наблюдава мирния процес и да подпомогне изборите за конституционно събрания, които се проведоха през април. Съветът за сигурност удължи мисията до 23 януари 2009 г. Към 1 април тази година мисията разполагаше в Непал със 965 души, от които 186 бяха военни наблюдатели.

Йън Мартин, специален посланик на генералния секретар на ООН за Непал, заяви миналата седмица, че според непалците процесът на помиряване "не е приключил, докато в страната има две армии". "За да се помогне на Непал да постигне нещо повече от това все още опасно положение, всички местни основни политически сили смятат, че продължава да е необходимо ограничено присъствие", заяви Мартин.