Юшченко и Янукович обсъждат вариантите за изход от кризата
Юшченко и Янукович обсъждат вариантите за изход от кризата / netinfo

Президентът на Украйна Виктор Юшченко и премиерът Виктор Янукович се срещнаха, за да обсъдят възможните пътища за уреждане на политическата криза в страната, съобщи пресслужбата на държавния глава, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Това е седмата среща между двамата след президентския указ от 2 април за разпускане на парламента и предсрочни парламентарни избори.

След предишните преговори на 20 април Янукович заяви, че страните са се споразумели "от идната седмица" /от днес/ бързо да премахнат всички противоречия. Юшченко заяви, че е почти готов да отмени указа веднага щом бъдат уредени всички спорни политически въпроси, отбеляза премиерът.

Същия ден Юшченко заяви, че Янукович е съгласен с всички предложения на президента освен предсрочните избори за Върховна рада, припомня агенцията.

Днес украинският Конституционен съд продължи за шести ден да разглежда въпроса за законността на президентския указ. 17 съдии от общо 18 зададоха въпроси на представител на парламента, който се обяви против разпускането на Радата, отбелязва Франс прес.

Съдът продължава да работи в обсада - край сградата демонстрират и привърженици, и противници на разпускането на парламента. По данни на милицията участниците в митинга, близо 5000 души, са спрели движението по околните улици, предаде ИТАР-ТАСС.

Входът в сградата на съда е преграден с метални бариери и край него дежурят специални части, посочват агенциите. Метални бариери и полицейски кордон разделят демонстрантите от двата лагера, отбелязва АФП.