WhatsApp
WhatsApp / iStock/Getty Images
Предупреждение към потребителите на услугата за съобщения на WhatsApp. Нова схема за измама дава достъп на измамници до акаунтите на потребителите, пише "Форбс".

Кражбата на профили е възможна заради обвързване на телефонния номер с приложението и съответното потвърждаване със SMS.

Мнима банкерка събира пари срещу обещание за кредит (ВИДЕО)


За да влязат в акаунта на новото устройство, потребителите на WhatsApp трябва да въведат специален код, който получават чрез SMS. Точно от това се възползват измамниците. Те пишат на потенциалната жертва съобщение, което гласи: „Моите SMS-и не работят, така че не мога да получа кода от WhatsApp. Помолих да изпратя парола до вашия номер, моля, препратете ми я.“

Кодът, дошъл на телефона на жертвата, е необходим, за да влезе тя в собствения си WhatsApp. Ако човек препрати данните от SMS, измамниците получават достъп до неговия акаунт.
 


Освен това, друга схема за измама е създаване на акаунти, които се твърди, че са на представители на WhatsApp. Те настояват потребителите да им изпращат данните за вход в акаунтите си на лично съобщение. Заради това се наложи WhatsApp да напомни, че никога не иска от потребителите да изпращат на някого лични данни или кодове за потвърждение.

В края на април WhatsApp представи нова функция. Поради нарастващата популярност на груповите разговори по време на пандемията от коронавирус, компанията реши да удвои максималния брой участници: от четири на осем.

 
БГНЕС