/ БТА
Атака с дронове откъм Черно море в Одеса и Одеска област, съобщават местните канали в "Телеграм", цитирани от кореспондента на БТА.

В Одеса и областта беше обявена въздушна тревога в 01:40 ч., написа в "Телеграм" председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Местните власти призоваха населението да се укрие на безопасни места. След около час на различни места в украинския черноморски град се чуха силни взривове. Заплахата от руска въздушна атака срещу Одеса остава.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район. 

Междувременно по-рано при руски обстрел загинаха най-малко трима души и още 9 души бяха ранени в североизточната Харковска област, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на регионалната прокуратура.

Още един човек е починал от раните си в болница след нападението срещу село Борова, югоизточно от град Харков, се казва в изявлението.

Харков е вторият по големина град в Украйна и често става обект на руски въздушни удари.

Украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че екипи на службите за спешна помощ са били вече на мястото на първоначалната атака, когато руските войски са ги обстрелвали отново. Сред ранените са трима от спасителите.

Украинската прокуратура заяви също така, че 5 души са ранени при руски въздушен удар по квартал Киевски в град Харков.
Светлана Драгнева/БТА