Във Ватикана за пръв път изложиха публично костите на свети Петър
Във Ватикана за пръв път изложиха публично костите на свети Петър / снимка: БГНЕС

За пръв път мощи, за които се смята, че са на свети Петър, бяха изложени публично във Ватикана, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. С експонирането на костите, състояло се в присъствието на папа Франциск, който се помоли пред тях и ги благослови с тамян, беше ознаменуван краят на Годината на вярата.

Годината на вярата бе обявена през октомври 2012 г. от папа Бенедикт Шестнайсети и бе съпроводена с много чествания на площад "Свети Петър".

Мощите на свети Петър са открити при разкопки през 1940 г. при понтификата на папа Пий Дванайсети в некропол, построен под базиликата "Св. Петър".

Костите са увити в тъкан в пурпурен цвят, бродирана със златен конец. Римските папи никога не са удостоверявали, че са автентични. Тестове през 50-те и 60-те години на миналия век обаче показаха, че е много вероятно да става въпрос за мощите на свети Петър, посочва БТА.

Според преданието, апостол Петър е бил разпънат на кръст, а на мястото, където се предполага, че е бил погребан, е издигната базиликата "Св. Петър" във Ватикана.