Александър Вучич
Александър Вучич / Gulliver/Getty Images, архив
Сръбският президент Александър Вучич е заявил след преговорите с руския президент Владимир Путин в четвъртък в Сочи, че е много доволен от постигнатите договорености за газа и военно-техническото сътрудничество, предаде ТАСС, като се позовава на интервю на Вучич за руския телевизионен канал "Русия-1".

Не само по въпроса за доставките на газ, обема на газа и стойността на газа, но и по въпроса за военно-техническото сътрудничество, икономическото сътрудничество - аз съм много-много доволен, е посочил сръбският президент.

На въпрос за какви именно "красиви подаръци" в сферата на военно-техническото сътрудничество той е благодарил на Путин, Вучич е отговорил: "Това не може да се каже ...Желая Ви всичко хубаво!".

Русия удължи с шест месеца преференциалната цена на газа за Сърбия

Руска техника се предоставя на Сърбия в рамките на военно-техническа помощ и именно нея в хода на преговорите Вучич нарече "красиви подаръци", предизвиквайки усмивка от страна на руския президент, отбелязва агенцията.

По-рано Русия предаде на Сърбия 30 танка Т-72МС и 30 бронетранспортьора БРДМ - 2МС. Вучич съобщи също, че първите доставки на пускови установки от противотанковия ракетен комплекс "Корнет" от Русия в Сърбия ще бъдат направени до края на годината. От 2018 г. до февруари 2020 Русия е предала на Сърбия като военно-техническа помощ четири вертолета Ми-35М, шест изтребителя МиГ-29, 10 БРДМ-2, три транспортни вертолета Ми-17В-5, както и зенитни ракетни комплекси Панцир-С1.
БТА