Враждебност между американското и британското командване в Ирак
Враждебност между американското и британското командване в Ирак / www.sxc.hu

 

Отношенията между командването на британските и американските сили в Ирак били белязани от необичайна враждебност, пише вестник "Дейли телеграф", като се позовава на класифицирани британски държавни документи, изтекли в публичното пространство.

В документите началник-щаба на британските войски в Ирак полковник Джей Кей Танър описва своите колеги от американската армия като "група марсианци, за които диалогът е нещо непознато". "Въпреки така наречените ни специални отношения, смятам, че към нас не се отнасяха по-различно, отколкото към португалците", твърди Танър.

Неговият началник, главнокомандващият на британските сили в Ирак генерал майор Андрю Стюарт разказва, че прекарал голяма част от времето в Ирак в избягване и отказване на заповеди на висшестоящите американски командващи.

В документите генерал Стюарт описва американските командващи като твърде войнствени, докато британците били по-склонни към подробни обсъждания. Според него възможностите на Великобритания да влияе върху американската политика в Ирак били минимални. Между неговия щаб в Басра и този на американското главно командване в Багдад дори нямало защитена комуникационна връзка. За седем месеца американският главнокомандващ генерал Рик Санчес посетил британския си колега само веднъж.

Британците се гневят, че в много случаи американците не само, че не им искали мнението, но дори не ги информирали за значими промени в своята политика, които имали пряко отражение върху сферата на действие на британските войски.

През март 2004 г. например американците решили да арестуват важен помощник на шиитския лидер Муктада Садр, с което предизвикали въстание в британския сектор. Решението не било координирано с британското командване, което изобщо не било информирано. Цялата британска зона била обхваната от насилие, за което британските сили не били подготвени.