витамин Д
витамин Д / iStock/Getty Images
Американски лекари са стигнали до извода, че високите дози витамин D не могат да подобрят състоянието на пациенти с тежка форма на COVID-19, става видно от публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.

В двойно плацебо-контролираното изпитание взели участие 240 пациенти с коронавирус, които били разделени на две групи. Едната получавала витамин D3 в доза от 200 хиляди международни единици. Другата група получавала плацебо под формата на фъстъчено масло. Всички пациенти преминали през стандартен курс на лечение с прием на антибиотици и противовъзпалителни препарати.

Лекарите съветват: Имунитет след ваксинация, а не след преболедуване (ВИДЕО)


Основната цел на изследването било да се тества витамин D като потенциално средство за намаляване престоя в болница. Учените също така оценили неговото влияние върху риска от постъпване в интензивна терапия, от интубация или смърт.

Оказало се, че няма основание за използването на високи дози витамин D при лечение на пациентите с тежка форма на COVID-19.

Но това не означава, че няма полза от постоянната употреба на витамин D въобще. Според специалистите пациентите с хронични заболявания като остеопорозата, трябва да имат нива на витамин D над 30 нанограма на милилитър кръв. За здравите пълнолетни индивиди приемливите количества се явяват 20 нг/мл.

Как организмът алармира да се намали или спре витамин D

През тази година няколко изследвания стигнаха до обаче извода, че съществува връзка между липсата на витамин D и по-тежкото протичане на болестта COVID-19. Така например според екип учени от Сантандер, Испания, под ръководството на Хосе Ернандес, е установил, че 80% от приетите за лечение в болница пациенти с COVID-19 имали недостиг на витамин D.

Друго изследване посочи, че адекватни нива на витамин D намаляват и риска от инфекция от COVID-19.
 
БТА