Вашингтон защитава репортер, осъден на смърт
Вашингтон защитава репортер, осъден на смърт / netinfo

САЩ поискаха от Афганистан да отмени смъртната присъда срещу местен журналист, който е обвинен в обида към исляма, предаде Асошиейтед прес. Посланикът на САЩ в Кабул Уилям Уд иска да обсъди с властите в Кабул случая на 23-годишния Сайед Парвез Каамбахш, който получи смъртна присъда във вторник.

 "Обезпокоени сме от тази присъда срещу репортер, който на практика е изпълнявал задълженията си и не бихме искали да се предприемат действия, които биха ограничили неговата или нечия друга свобода на словото и медийна свобода", заяви помощник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Том Кейси.

Той отбеляза, че присъдата се обжалва и че САЩ ще следят този случай съвсем внимателно. "Дано резултатът (от обжалването) да се различава от сегашния", заяви Том Кейси. Афганистанският журналист получи смъртна присъда заради статия, която разпечатал от интернет и раздал на свои състуденти по журналистика в университета в Балк. Според радио Свободен Афганистан статията коментирала текстове от Корана, в които се говори за жените.