Вандали нападнаха статуи на Рейгън и Ленин
Вандали нападнаха статуи на Рейгън и Ленин / снимка: Reuters, архив

Вандали събориха статуя на бившия американски президент Роналд Рейгън в парк в Калифорния, предаде Асошиейтед прес. Паметникът е бил намерен откъртен от основата. Според следователи вероятно крадци са вързали с верига бронзовата статуя и са се опитали да я отнесат с пикап или друго превозно средство.

Полицията в Нюпорт Бийч предполага, че злосторниците са искали да продадат за скрап струващия 60 000 долара паметник или че не са харесвали 40-ия президент на САЩ. Статуята е била откарана за поправка.

Същевременно беларуската полиция задържа трима националисти, които замеряха с яйца статуя на Ленин в Минск на годишнината от Октомврийската революция, предаде Ройтерс. Тримата активисти на движението "Младежки фронт" крещели "Спрете комунизма!" и "Изправете комунизма на съд!", докато хвърляли яйца по паметника в центъра на столицата, а наблизо се били събрали на митинг комунисти, посочва БТА. Националистите били обвинени в хулиганство.

Беларус е една от малкото бивши съветски републики, които продължават да честват годишнината от болшевишката революция от 1917 г. Президентът Александър Лукашенко поздрави сънародниците си за годишнината от "Великия октомври" и похвали идеалите на революцията, сред които "освобождаването на работническата класа от експлоатация".

Паметник на съветския диктатор Сталин бе тържествено открит в югоизточния украински град Запорожие, предаде Франс прес. Монументът е издигнат на мястото на подобна статуя, разрушена с експлозив преди близо една година. Близо хиляда души, ветерани, пенсионери и привърженици на Комунистическата партия присъстваха на церемонията пред централата на местната Комунистическа партия в русофилската Запорожска област. Церемонията бе организирана по случай 94-ата годишнина от Октомврийската революция.

"Този паметник е в чест на Сталин за приноса му за развитие на нашата страна и освобождението й от нацистите", заяви на церемонията украинският депутат Олекси Бабурин. Той предупреди да не се правят нови опити за повреждане на статуята и подчерта, че за в бъдеще тя ще бъде пазена от въоръжени охранители.

Предишният паметник на Сталин, издигнат през май 2010 г., предизвика полемика в бившата съветска република, разделена между националистическия запад и русофилския изток, където много жители все още изпитват носталгия по СССР. В края на декември националисти повредиха статуята, обявявайки Сталин за "главорез на украинския народ". През нощта на Нова година неизвестни лица разрушиха паметника напълно с помощта на експлозив.