В Париж е имало френско-либийски контакти по въпроса за медиците ни
В Париж е имало френско-либийски контакти по въпроса за медиците ни / netinfo

Либийско-френски контакти на много високо ниво е имало тази седмица в Париж по въпроса за осъдените на смърт в Либия пет български медицински сестри, съобщи френският вестник "Журнал дю диманш" в интернет сайта си.

Контактите са били осъществени между членове от екипа на новоизбрания френски президент Никола Саркози и либийски официални представители, пише изданието, позовавайки се на дипломатически източник.

Според същия източник френско-либийските разговори са били позитивни и са засягали както случая с петте български сестри, които са в либийски затвор от 1999 г.,така и въпроса с либийските деца, заразени с вируса на СПИН.

В навечерието на президентските избори във Франция Никола Саркози каза, че Франция ще бъде до осъдените на смърт в Либия български медицински сестри. През последните седмици Либия е изпратила различни сигнали, показващи, че иска да приключи случая с петте българки с помощта на Франция, коментира в. "Журнал дю диманш".

Либийските представители познават много добре Никола Саркози, с когото често пъти са се срещали в рамките на заседанията на вътрешните министри на държавите от средиземноморския басейн, коментира изданието.