/ ThinkStock/Getty Images
В Япония отношението към драскачите на графити е строго
99306
В Япония отношението към драскачите на графити е строго
  • В Япония отношението към драскачите на графити е строго
В Япония отношението към драскачите на графити е строго. Миналата година 27-годишен американски турист беше арестуван за рисунки по стената на строеж в Токио.
 
Японските законите са много строги и е възможно извършителите на вандализма от техническия екип на Софийската опера да влязат в затвора за няколко месеца, заяви за Дарик бившият футболист на националния отбор, а сега собственик на детско-юношеска футболна школа в Япония Илиян Стоянов-Коловати. Той изтъкна, че оскверняването на Мемориалния парк на мира е „голям срам за България“.

Надпис „Локо София” се появи върху японски мемориал
 
В края на 2017 година американският турист Брендън Майкъл Трейси беше подведен под отговорност за вандализъм заради надписи и рисунки с черен маркер по бялата стена на строеж в Токио, направени в 3 часа през нощта. От полицията съобщиха, че той е употребил алкохол и заявиха, че подобни прояви са зачестили и затова започват специални патрули. В Страната на изгряващото слънце „творците“ на графити често получават строги наказания и високи глоби, пише в материал по темата на Ройтерс. „Изкуството тук се простира в определени граници“, посочва професорът по социология в Университета „Темпъл“ в Япония Кайл Кливланд.
 
Според Илиян Стоянов-Коловати, ако задържаните техници на Софийската опера и балет са виновни, ги очаква затвор: "Тук законите са доста сериозни и може би ще поостанат няколко месеца в японски затвор. Мисля, че няма да ги екстрадират в България. Тук преди няколко години имаше подобен инцидент, един човек беше написал графит. Беше близо шест месеца в японски затвор и след това го екстрадираха в друга държава. В Парка на мира да направиш такова нещо просто е... нямам думи".

Осветители от Софийската опера са задържани в Япония за надписа „Локо София“

Япония Хирошима парк
ThinkStock/Getty Images

Хора като Илиян Стоянов-Коловати и Калоян Махлянов-Котоошу показват доброто лице на България в Япония. Това мнение Стоянов коментира така: "Опитваме се с каквото можем, но ето, че има и други хора. Операта доста години идва тук на турне поне през две години. Аз съм гледал две-три представления. Доста съм учуден, че това нещо е станало. На представленията залите са пълни и аз не знам какво ще стане оттук нататък. Това е вандалщина и не е добра реклама за операта и държавата. Такива хора според мен си заслужават да полежат в затвора тук и да им дойде акълът. Не всички българи са такива, но заради подобни прояви и хора цялата държава страда".
 
Илиян Стоянов подчерта, че случилото се в Мемориалния парк на мира в Хирошима е „голям срам за България“.

Директорът на Софийската опера: След успеха си, сега трябва да се срамуваме