В Боливия арестуваха петима, приписали незаконен син на президента
В Боливия арестуваха петима, приписали незаконен син на президента / Guliver/Getty Images

Правоохранителните органи в Боливия задържаха петима души, заподозрени за фалшифициране на доказателствата за наличие на син на президента на страната Ево Моралес. Това съобщи вчера генералният прокурор на южноамериканската страна Рамиро Гереро, цитиран от ТАСС.

Според него задържаните са представили по време на процеса чуждо дете за син на държавния глава и на неговата бивша партньорка по съжителство Габриела Сапата. "Ние успяхме да установим личността и местожителството на истинските родители на детето", посочи генералният прокурор, цитиран от агенция АБИ.

Следствието установило, че трима роднини на Сапата са заплатили на двамата родители между 5000 и 15 000 долара, за да представят своето дете пред съда като син на Моралес. Момчето потвърдило, че са му обяснили как да отговаря пред съда на въпросите за баща му и майка му, обясни Гереро.

ТАСС припомня, че в началото на февруари журналистът Карлос Валверде обвини държавния глава, че е помогнал на Сапата да бъде назначена на ръководна длъжност в китайска компания, с която правителството сключи няколко многомилионни договора.

В отговор на обвиненията Моралес призна, че през 2005-2007 г. е бил в близки отношения със Сапата и че им се е родил син, който скоро загинал. Според президента, който към онзи момент вече имал две извънбрачни деца, след смъртта на детето той прекратил връзката си с Габриела.

Когато обаче Сапата бе задържана по подозрение в незаконно обогатяване, тя каза, че нейният син от президента е жив. Понастоящем тя е под арест. През май боливийският съд, разглеждащ делото, излезе с решение, че "съществуването на детето не е потвърдено".

По мнението на мнозина експерти скандалът, избухнал около отношенията между Моралес и Сапата, е повлиял на мнението на гражданите за референдума, състоял се на 21 февруари.

На него мнозинството боливийци се обявиха срещу внасянето на поправка в конституцията, която би позволила на президента да бъде преизбиран два поредни пъти. Това означава, че Моралес, дошъл на власт през 2006 г., не може да участва в изборите за държавен глава през 2019 г.

Източник: БТА