/ iStock/Getty Images
В Азербайджан са иззети повече от половин тон хероин, една от най-успешните такива акции в страната, разположена на един от основните маршрути за контрабанда на наркотици към Европа, заявиха в понеделник официални лица.

В изявление на държавния митнически комитет се казва, че негови служители в град Биласувар – в югоизточната част на кавказката държава - са проверили кола, пътуваща от Иран за членката на ЕС Латвия. По време на проверката са били открити 527,6 килограма хероин.

Комитетът заяви, че престъпните групи преди това са използвали "окупираните територии на Азербайджан" като транзитен маршрут за наркотици. Става дума за територии в региона на Нагорни Карабах, които бяха под фактическия контрол на съседна Армения до ноември миналата година, когато Ереван отстъпи спорните земи на Баку след шестседмична война.

Според комитета от „възстановяването на териториалната цялост на Азербайджан“ престъпните групи са започнали да използват митническите и граничните пунктове на Азербайджан за контрабанда на наркотици.

 
БГНЕС