Увеличение на нелегалните имигранти към Европа
Увеличение на нелегалните имигранти към Европа / снимка: Reuters

Европейската Агенция за сигурност на границите обяви, че европейските власти са спрели през първите девет месеца на 2011 г. хиляди емигранти повече в сравнение със същия период на миналата година, като обяснява това увеличение с размириците в арабския свят.

Над 112 000 нелегални имигранти са заловени от януари до септември, в сравнение със 77 000-те за миналата година. Най-много те са били през март - 20 000, обяви на пресконференция заместник-директорът на агенцията Хил Ариас Фернандес.

Революцията в Тунис и гражданската война в Либия превърна пътуването по море до Италия и Малта в най-популярните дестинации, след което настъпи спад поради лошото време и затегнатия контрол от страна на властите.

Като алтернативен маршрут кандидат-имигрантите избраха Гръцко-Турската граница, през октомври 9 600 души се опитаха да я пресекат, което е 20% повече, отколкото през същия месец на миналата година.

На ден средно 300 нелегални имигранти успяват да влязат в Европа. Фернандес обвини Гърция и Турция, че не разполагат с достатъчно центрове за задържане и не са подписали споразумения за репатриране със страните, от които тръгва потокът от имигранти, по-специално Афганистан. Той каза също, че Турция, която не изисква визи за много от чужденците, представлява привлекателно място като първа спирка за нелегалните имигранти към Европа, посочва БГНЕС.

Друг ефект от опитите на Европа да блокира традиционните маршрути е нарастващата популярност на новия маршрут през Македония, Сърбия и Унгария към Австрия, където потокът се е увеличил с 35%.

Отпускането на режима на визови изисквания за албански граждани е довело до намаляване на нелегалните имигранти от тази страна.