US бизнесмен твърди, че давал пари на Олмерт
US бизнесмен твърди, че давал пари на Олмерт / снимкa: БГНЕС

Американският бизнесмен Морис Талански, ключов свидетел в аферата за корупция, в която е замесен израелския премиер Ехуд Олмерт заяви, че няколко пъти му е давал пари в брой, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

„Давах суми в брой на Олмерт за изборните му кампании през 1991 и 1992 г. Той ми каза, че предпочита в брой и аз му дадох най-напред мои лични пари, а после, суми, събрани в САЩ за него”, заяви Талански. Показанията му пред съд в Ерусалим са цитирани от израелското обществено радио. Свидетелят уточни, че се запознал с Олмерт през войната в залива (1990-91).

„Тогава той бе министър на здравеопазването. Той бе един от водачите на Ликуд, интелигентен мъж, който аз много харесах и който от моя гледна точка трябваше да бъде подпомогнат”. Талански трябва да бъде разпитан под клетва от държавния прокурор Ладор и прокурора на окръг Ерусалим Ели Абарванел.

Засега това е предварително производство. То може да се разшири или да бъде приключено. Олмерт няколко пъти бе разпитван в рамките на тази афера, която подхранва спекулациите за възможна негова оставка. Срещу премиера имаше още три разследвания за съмнителни сделки с недвижими имоти и за неправомерни политически назначения, докато е бил министър на търговията и индустрията.