Американските федерални власти призоваха хората, живеещи в районите по Източното крайбрежие на САЩ, да напуснат жилищата си
Американските федерални власти призоваха хората, живеещи в районите по Източното крайбрежие на САЩ, да напуснат жилищата си / БГНЕС
Ураганът "Флорънс" понижи категорията си на от 4 на 3 по скалата на Сафир-Симпсън, която измерва силата на ветровете на ураганите. Това означава, че ветровете на бурята, която се очаква утре да достигне до бреговете на САЩ, са намалили скоростта си до 205 км./ч. Данните бяха оповестени от Националния ураганен център, цитирани от АФП.
 
"Пиковите ветрове на ураганът "Флорънс" силно са намалели, но площта на бурята се е увеличила", заявиха от центъра. "Възможно е да бъдат наблюдавани известни колебания в силата на бурята в четвъртък сутринта", добавят още от там.

Ураганът Флорънс набира сила и приближава САЩ (СНИМКИ)
 
"Въпреки че се очаква леко отслабване на бурята в късните часове на четвъртък, "Флорънс" все още ще бъде изключително опасен ураган, когато приближи бреговете на САЩ в четвъртък вечерта и в петък", казват предупреждават учените.
 
Американските федерални власти призоваха хората, живеещи в районите по Източното крайбрежие на САЩ, за които е издадена заповед за евакуация заради урагана, да се подчинят на разпорежданията и да напуснат жилищата си, предаде ДПА.

Заради ураган в САЩ: евакуираха 1 млн. души

Ураган Флорънс
БГНЕС

В двете Каролини - Северна и Южна, от вчера тече евакуация на крайбрежните райони. Ураганът Флорънс се очаква да връхлети сушата утре местно време, като стихията ще донесе проливни дъждове и големи вълни.
 
Губернаторът на щата Джорджия днес обяви извънредно положение и предупреди жителите на щата да се подготвят за стихията. Извънредно положение вече е обявено във Вирджиния, Северна Каролина, Южна Каролина, Мериленд и в столицата Вашингтон.

Ураганът Флорънс стана от четвърта степен
 
В друга част на света - в Тихия океан, на Филипините, също се готвят за приближаването на най-мощния тайфун за тази година, предаде Асошиейтед прес. Властите планират евакуация на хиляди хора, затваряне на училища и учреждения и ускорено прибиране на реколтата от ориз и царевица. Тайфунът Мангхут сега се намира на 1190 километра от Източните Филипини. Ветровете му са със скорост 205 километра в час, на моменти - до 255 километра в час. Очаква се той да връхлети северната филипинска провинция Кагаян в събота.
БТА, БГНЕС