Унгария отбелязва годишнина от началото на края на Желязната завеса
Унгария отбелязва годишнина от началото на края на Желязната завеса / снимка: europarl.europa.eu

Унгария отбелязва днес 20-ата годишнина от началото на края на Желязната завеса. На 2 май 1989 г. започва премахването на предпазните съоръжения по границата с Австрия. Така се поставя началото на верижен процес, довел до събарянето на Берлинската стена на 9 ноември същата година, а след това и до разпадането на  комунистическия блок в Източна Европа.

Изразът "желязна завеса" е употребен за първи път от Уинстън Чърчил на 5 март 1946 г. С него той обозначава обособяването в  Европа на съветска сфера на влияние. Желязната завеса, която се  превръща в символ на разделението между Изтока и Запада, е не  само физическа, но и идеологическа граница между държави от  двата лагера през периода на Студената война, опитът за чието  преминаване е струвал живота на много хора.

По 356-километровата австрийско-унгарска граница Желязната завеса се материализира в двойна ограда от бодлива тел. Изградено през 1949 - година след държавния преврат, с който  комунистите завзимат властта в Унгария, граничното съоръжение е  подсилвано непрекъснато от режима. Накрая на един километър от него са се падали по 2500 кг бодлива тел. В района са били заложени и над 1 милион мини.