Украйна ще обяви извънредно положение в страната, предаде BBC. Решението е било взето от Националния съвет по сигурността. To ще обхване всички региони, с изключение на самоотцепилите се Донецк и Луганск. Там местната армия вече води битки със сепаратистите, които се ползват с подкрепата на Русия.

Украинският парламент прие санкции срещу руски депутати

Очаква се извънредното положение да бъде с продължителност от 1 месец и с възможност за допълнителни 30 дни. Крайното решение трябва да бъде взето от украинския парламент, като се очаква това да се случи в следващите 48 часа, допълва CNN.

По-рано украинското външно министерство призова гражданите на страната, които се намират в Русия, незабавно да напуснат територията ѝ и да се въздържат от пътувания до нея. "Във връзка със засилването на руската агресия срещу Украйна, което, наред с другото, може да доведе до значително ограничаване на предоставянето на консулска помощ в Руската федерация, министерството на външните работи препоръчва на украинските граждани да се въздържат от всякакви пътувания до Руската федерация, а тези, които се намират в страната, незабавно да напуснат нейната територия", се казва в изявлението.

Какви са обявените досега санкции срещу Русия?

По-късно бе обявена военна мобилизация на всички резервисти на възраст между 18 и 60 години.

 
BBC/CNN