Четири дузини антарктически шелфови ледници са се свили с поне 30% от 1997 г. насам, а 28 от тях са загубили повече от половината си лед за това време, съобщава ново проучване, цитирано от АП.

„Шелфов ледник“ е дебела плаваща платформа от лед, която се образува на мястото, където ледник или леден щит тече от бреговата линия към повърхността на морето.

Според изследването, публикувано в четвъртък в списание „Сайънсадвансис“, 68 от общо 162-те шелфови ледника на Антарктика са се свили значително между 1997 г. и 2021 г., 29 са нараснали, 62 не са се променили, а три са загубили маса, но не по начин, който учените могат да определят като значителна тенденция.

След разтапянето сладката вода от леда се влива в морето. Учените се опасяват, че предизвиканото от изменението на климата топене на ледниците в Антарктида и Гренландия ще доведе до опасно и значително покачване на морската вода в продължение на много десетилетия и векове.

Ледниците в света се топят с драматична скорост и спасяването им е невъзможно

„Да се знае точно как и колко лед се губи от тези защитни плаващи шелфове е ключова стъпка в разбирането на това как се развива Антарктида“, казва Тед Скамбос, учен от Университета в Колорадо, който не е участвал в изследването. Скамбос каза, че проучването дава представа за сладката вода, която се топи и влива в Амундсенско море – „ключов регион на Антарктида за покачването на морското равнище“, която не само увеличава нивото на океана, но го прави по-малко плътен и солен.

Най-големият виновник за това са гигантските айсберги, които се откъсват през 1999, 2000 и 2002 г. и са с размерите на щата Делауеър, казва той. Проучването разглежда и топенето на леда от топлата вода под него.

Шелфовите ледници са плаващи продължения на ледниците, които действат „като пазачи“ и не позволяват на по-големия ледник да се влее бързо във водата, обясни научният ръководител на изследването.

Общо за 25-годишния период антарктическите шелфови ледници са изгубили около 8,3 трилиона тона (7,5 трилиона метрични тона) лед, сочи проучването. Това възлиза на около 330 милиарда тона (300 милиарда метрични тона) годишно и е сходно с резултатите от предишни проучвания. 

Но общата сума не е цялата истина, казва научният ръководител на изследването Бенджамин Дейвисън, глациолог от университета в Лийдс, Великобритания.
Според него най-важни са моделите на загуба на отделните шелфове. Новото изследване показва дълбоките загуби, като четири ледника са загубили повече от трилион тона на полуострова и в западната част на континента. 

„Някои от тях са загубили голяма част от масата си с течение на времето“, каза Дейвисън и добави: „Уорди вече почти не е шелфов ледник.“

Шелфовият ледник Уорди, който задържа четири ледника близо до върха на Антарктическия полуостров, е имал голям срив през 1989 г., но от 1997 г. насам е загубил 87% от останалата си маса, установява Дейвисън. Съседният Ларсен А е загубил 73%, а Ларсен Б - 57%. Най-големият от шелфовите ледници Ларсен, Ларсен С, е загубил 1,8 милиарда тона (1,7 трилиона метрични тона) лед, което е около една осма от масата му.

Най-голяма е загубата на шелфовия ледник Туейтс, който задържа ледника, наречен „Денят на Страшния съд“, защото се топи толкова бързо и е толкова голям. От 1997 г. насам шелфът е загубил 70 % от масата си - около 4,1 трилиона тона (3,7 трилиона метрични тона) - в Амундсенско море.

Шелфовите ледници, които са се разраснали, са предимно в източната част на континента, където има метеорологична обстановка, изолираща сушата от по-топлите води - каза Дейвисън. Шелфовите ледници на изток растат по-бавно от шелфовете, които губят лед на запад.

Трудно е да се свърже пряко загубата на отделни шелфови ледници с причинените от човека климатични промени, но със затоплянето на света се очаква постоянно намаляване на ледовете, смята ученият.
Христо Кьосев, БТА