Въпреки сгъстения график и множеството задачи, които трябваше да изпълнят отвъд 60-ия паралел в дните между 14 февруари и 5 март, членовете на екипажа на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ успяха да се насладят на заобикалящата ги Антарктика за кратко, открадвайки по някой и друг миг за себе си от остров Ливингстън.

БТА

Плавателният съд държи курс към следващата междинна спирка от маршрута си – испанския град Картахена, където трябва да пристигне в средата на април. Там на борда ще се качи нова група от 24-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ (ВВМУ) във Варна, които, подобно на свои 23-ма колеги в началото на пътуването, ще проведат 10-дневна плавателна практика.

[img wide]50447326[/img

След Картахена НИК 421 ще се отбие в Пирея (Гърция) по повод обсъждането на взаимно сътрудничество между ВВМУ и гръцката военноморска академия.

БТА

Очаква се корабът да приключи изцяло плаването си в края на април, заставайки на морската гара във Варна. Оттам научноизследователският кораб „Св. св.
Кирил и Методий“ тръгна в края на декември на историческо първо плаване към о-в Ливингстън, за да подпомогне 31-вата българска антарктическа експедиция. 

БТА

Константин Карагьозов/БТА