/ Thinkstock/Getty Images
Учените от НАСА разпечатаха капсула с проби от лунна почва, доставена на Земята през 1972 г. по време на мисията „Аполо 17“, съобщи американската космическа агенция.

„Учените от НАСА отвориха капсула с проби от камъни и почва от Луната, донесена на Земята от мисията „Аполо 17“ - най-чистите проби от камъни и реголит от епохата на „Аполо“ бяха разпечатани за първи път от повече от 40 години“, съобщава НАСА.
 

Nearly 50 years after we collected Moon rocks and soil during Apollo, we're ready to look at them with new eyes. 9 teams will receive unopened samples from Apollo 17 to study them with the latest technology. Thanks for the time capsule @NASA circa 1972! https://t.co/G70RFoDo4j pic.twitter.com/ExLyF3nO8g

— NASA Moon (@NASAMoon) March 18, 2019

Пробите, които астронавтите от мисията „Аполо 17“ Юджийн Сърнан и Харисън Шмит събраха през 1972 г. от лунния кратер „Лара“, бяха съхранявани в Лабораторията на лунните почви в Космическия център „Джонсън“ в Тексас. Според НАСА почвата е взета от 60-сантиметрова тръба с вертикално пробиване, което е помогнало да се запази последователността на слоевете от лунната почва непокътнати.

„Отварянето на тези проби ще направи възможни новите научни открития за Луната и ще позволи на ново поколение учени да разработят технологии за по-добър анализ на данните, които астронавтите ще получат по време на бъдещите мисии „Артемида“, заяви Франсис Макубин, говорител на Космическия център „Джонсън“.

Докъде стигна китайският роувър на далечната страна на Луната (СНИМКИ)

„Днес можем да направим изследвания, които не бяха възможни по време на програмата „Аполо“, заяви ученият от НАСА Сара Нобъл във връзка с отварянето на пробите. Планира се през януари да бъде отворена друга проба от Луната, запечатана от повече от 40 години. Според Нобъл, "анализът на тези проби ще помогне на бъдещите изследователи да се подготвят за лунните мисии, планирани през 2020 г.“

След края на лунната програма „Аполо“ НАСА, реши да остави непокътнати за бъдещите поколения учени няколко проби от почвата на Луната, събрани по време на мисии на „Аполо“ 15, 16 и 17. Предполага се, че разпечатаната капсула с пробите ще бъде проучена от специалистите на Лабораторията на лунните почви в продължение на няколко месеца, след което съдържанието й ще бъде прехвърлено към различни групи от учени от НАСА за научни изследвания.
БГНЕС