/ iStock/Getty Images
Татяна Позднякова, главен специалист от офиса на Главната метеорологична служба в Москва, обясни пред РИА новости защо рекордното затопляне в Европа е свързано с рязкото охлаждане в Русия.

Експертът припомни, че топлината дойде в европейските страни с вълна от горещ въздух от Африка, докато в Русия метеорологичните аномалии се обясняват с ултраполярната инвазия от Северния полюс. Такъв трансфер на въздушни маси в посока север-юг е част от меридионалните процеси.

"Сега има движение по меридианите. Топлият влажен въздух на Тихия океан прониква далеч на север. И обратно: студен въздух от полюса прониква далеч на юг и се среща там с топли въздушни маси, което води до обилни валежи", обясни Позднякова.

Рекордно високи температури в Европа

Движението на въздуха по меридианите, от своя страна, е проява на промяна в климатичните епохи, обясни метеорологичният прогнозист. Епохата на трансфера от запад на изток продължава около 25-30 години, докато периодите на меридионалните процеси са по-кратки.

"Това, което се наблюдава в Европа сега се е случвало и преди, ако вярваме на хрониките - през 16-ти век се е случила подобна топлинна вълна в Европа.", заяви ученият, цитиран от РИА Новости.

Позднякова добави, че все още е невъзможно да се предскаже колко дълго ще продължи всяка климатична епоха. По-нататъшното затопляне на климата може да доведе до глобална война за ресурси.

Рекорди и температурни аномалии: Нетипично горещо време в Канада и Аляска


"Историята на метеорологичните наблюдения трае само 170 години, а нашата планета е много, много по-стара. Ние дори не знаем какво е причинило промяната на климатичните епохи - това могат да бъдат астрономически фактори и промяна на магнитните полета на Земята. може да промени честотата на тези епохи, да ги направи по-ярки или по-трайни ”, отбеляза тя.

Според прогнозите на времето, в началото на следващата седмица в Москва и на север от европейската част на Русия ще настъпи рязко охлаждане. Така че в столицата дневната температура пада до 11 градуса. В някои региони ще дойдат дъждове и дори суграшица. В същото време европейските страни страдат от анормална топлина: тази седмица в Германия, Франция, Белгия и Холандия и други страни термометърът се повиши до ниво от над 42 градуса. Германските власти заради прегряването на реките дори изключиха атомните електроцентрали в Долна Саксония.
 
 
 
БГНЕС