Убитият от бунтовници в Сирия руски генерал се срещна с журналисти в Русия
Убитият от бунтовници в Сирия руски генерал се срещна с журналисти в Русия / снимка: Reuters

Генерал-майорът от запаса Владимир Петрович Кужеев, за когото сирийски бунтовници съобщиха, че е убит в Сирия, се срещна днес с журналисти в министерството на отбраната на Русия и опроверга съобщенията за собствената си смърт, предаде ИТАР-ТАСС.

"Благодаря на медиите за голямото внимание към моята скромна личност. Чисто по човешки ми е доста неприятна информацията за моята смърт в Сирия. Обезпокоен съм, че тази информация причини голяма тревога у моите роднини, близки и познати. Вече половин ден телефонът ми не спира да звъни", каза руският генерал.

Той потвърди, че е жив и здрав и е в Москва, и каза, че това е провокация не само към него, но и към страната му, посочва БТА.

Министерството на отбраната нарече откровена лъжа съобщенията за смъртта на руския генерал и обяви, че това са провокационни действия към руските военнослужещи. Генерал В.П.Кужеев е приключил военната си служба през 2010 година и в момента се намира в Москва, отбеляза министерството.

По-рано днес сирийска бунтовническа група съобщи, че е убила руския генерал Владимир Петрович Кочиел, работещ като съветник към сирийското министерство на отбраната, при операция в западния регион Гута в покрайнините на столицата Дамаск.

Във видеосъобщение на групата, представена като "специален оперативен батальон "Ястреби", подразделение на военното ръководство на града и провинция Дамаск", беше показано копие на документите за самоличност на генерала, издадени от сирийските военни.

"Ястребите" също така обявиха, че при убийството на руския генерал били иззети документи на сирийската армия, заедно с доклади за състоянието на опозицията и Свободната сирийска армия.

Същата група пое отговорност за убийството на четирима главни помощници на президента Башар Асад в Дамаск миналия месец.

Русия, която има неколкостотин военни кадри в Сирия, е една от няколкото страни, които все още подкрепят дипломатически Асад, откакто избухна въстанието срещу неговото управление преди 17 месеца.

През уикенда сирийски бунтовници похитиха 48 ирански поклонници в Дамаск. Бунтовниците твърдяха, че иранците са шпиони. Иран също е една от страните, които подкрепят режима на сирийския президент Башар Асад.

Днес иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи заяви, че някои от заловените са пенсионирани военни и членове на корпуса на революционните
гвардейци, предаде Ройтерс. "Някои от иранците /отвлечени в Сирия/ са пенсионирани членове на корпуса на революционните гвардейци и военни, останалите са от различни други държавни организации", заяви Салехи пред Иранската студентска информационна агенция /ИСНА/.

Министърът отрече някой от отвлечените да има каквито и да било връзки с иранските военни и повтори позицията на Техеран, че те били в Сирия на религиозно поклонение.