/ iStock
При съвместни операции на турската брегова охрана и Дирекцията по сигурността в град Дидим, окръг Айдън, в района на Егейското крайбрежие са били заловени две групи с общо 102-ма нелегални мигранти и трима организатори на нелегален трафик.

По информация на вестник "Миллиет", група от 52-ма мигранти се опитала да стигне до гръцкия бряг с лодка, но гръцките брегови власти ги изтикали обратно към турски води. От силното вълнение натоварената с мигранти лодка заплашвала да се обърне в морето и хората да се удавят.

Откриха мъртъв мигрант край Одрин, близо до границата с България

Екипи на турската брегова охрана забелязали бедстващата лодка и предприели спасителна операция. Достигнали до лодката и я взели на буксир и изтеглили на брега. Всички от групата били спасени. Нелегалните мигранти били предадени на полицията за установяване на самоличността им.

Друга група от 50 нелегални мигранти се опитали да стигнат с гумена лодка от крайбрежното селище Съртлан до гръцкия бряг. Но били заловени от полицейските екипи преди да успеят да стигнат до лодката.

В групата имало също жени и деца. 

Силите по сигурността са задържали и трима турски граждани, които се смята, че са организатори на канал за прехвърляне на нелегални мигранти от Турция към Гърция.   

Задържаните мигранти са били предадени на областната Дирекция по миграция за обратно връщане, а турските граждани са предадени на съдебните власти.
 
Нахиде Дениз/БТА