Турция отрича да е връщала бежанци в България
Турция отрича да е връщала бежанци в България / БГНЕС, архив

Турция отрече да е преустановила без официално предупреждение обратния прием на бежанци. От Главна дирекция по миграцията към Вътрешното министерство в Анкара отхвърлиха информацията, че от сряда насам страната е преустановила без официално предупреждение обратния прием на бежанци съгласно споразумението за реадмисия и е върнала 200 мигранти.

Турското посолство в София също определи информацията като невярна. От посолството ни в Анкара избягват коментар и го аргументират с обяснението, че въпросът трябва да се уточни между двете външни министерства.

Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море

Премиерът Бойко Борисов допусна, че връщането на бежанците в България и нарушаването на споразумението за мигрантите между двете страни може да е ответна мярка на Анкара заради отказа на София да се включи в създаването на натовски флот в Черно море начело с Турция и участието на Румъния и Украйна.

От турското външно министерство и от министерството по европейските въпроси засега няма официално опровержение - нито устно, нито писмено.

Източници от Дирекцията за управление на миграцията към турското вътрешно министерство увериха, че не са преустановили обратния прием на бежанци от България.

Борисов допусна също така, че официално необявените действия на Турция са ответна реакция на отказа на Европейската комисия и вътрешните министри от съюза да предоставят правото на свободно движение за турските граждани в шенгенската зона от 1 юли, с което е обвързано споразумението за реадмисия между ЕС и Турция от края на март.

Ердоган: Европа и Турция трябва да работят заедно

България бе първа сред страните от ЕС, която в началото на май подписа двустранно споразумение с Турция за реадмисия, като част от плана за овладяване на бежанските потоци към Европа през Балканския коридор.

Турция започна да приема стотици върнати мигранти от Европа още преди споразумението да влезе в сила (което се очакваше да стане на 1 юни), с идеята че месец по-късно турските граждани ще започнат да се движат безвизово в Шенгенското пространство - като основно предусловие по договора. Това не се случи основно заради категоричния отказ на турското правителство да промени закона за антитерор, за което настоява ЕС.

Мнозинството в ЕП подкрепя отпадането на визите за турците, но не сега

Оказа се, че това може да е най-големият проблем в диалога между Анкара и Брюксел, който да спъне изпълнението на споразумението и бежанците отново да потекат към Европа. Това изискване е сред последните пет, от общо 72-те, които трябва да покрие Турция съгласно плана. Досега тя е изпълнила 67 от условията на съюза.

Ердоган плаши ЕС с излизане от миграционното споразумение, ако не отпаднат визите

Наскоро турският президент Реджеп Тайип Ердоган открито заплаши, че ако европейците не спазят обещанията си, депутатите в Меджлиса няма да ратифицират споразумението за връщането на бежанците в Турция при тези неизпълними условия. Той настоява да се отпусне и обещаната финансова помощ от 3 млрд. долара, което също не се е случило.

Турският президент обаче бе категоричен, че въпреки проблемите по пътя членството в ЕС е и ще продължи да бъде дългосрочна държавна стратегия на турската държава.