/ iStock/Getty Images
Изготвянето на споразумение за социално осигуряване между Русия и Турция беше обсъдено от министрите на труда на двете страни Максим Топилин и Зехра Селчук в японския град Мацуяма, където се провежда министерската среща на Г-20, съобщи РИА Новости.

"Предмет на договора ще бъдат осигурителни пенсии, обезщетения за майчинство, осигуровки във връзка с производствени злополуки и други социални помощи", се казва в съобщението на дипломатическата пресслужба.

Бисер Петков: Средната заплата в България се повишава с около 10% годишно

Според нея се планира споразумението за социално осигуряване между Русия и Турция да се основава на пропорционален принцип и да се прилага за гражданите на двете страни, живеещи на тяхна територия.

Топилин също проведе разговори в Мацуяма с френския министър на труда Пенико. Двамата са обсъдили развитието на професионалните стандарти и професионални компетенции и подписването на декларация за намерение. Руският министър отбеляза, че проектодекларацията вече е във висока степен на готовност и може да бъде подписана през следващите месеци.

Проектодокументът предвижда осъществяването на сътрудничество между министерствата в следните области: развитие на безопасна система на работа и помощ при осигуряване на висококачествена и достъпна заетост.
 
 
БГНЕС