Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети днес католически храм във Вашингтон, като това е втората му обществена поява с религиозно-тематична насоченост в момент, в който страната е обхваната от вълна от протести заради смъртта на цветнокожия Джордж Флойд по време на арест в Минеаполис, предаде Асошиейтед прес.

Критици на Тръмп казаха, че той злоупотребява с религиозната символика с политическа цел.

Трима полицаи с български произход са пострадали при размириците в САЩ (ВИДЕО)


Белият дом съобщи, че Тръмп и първата дама Мелания са посетили параклиса, издигнат в памет на Свети Йоан Павел Втори и са поставили венец, а после са запазили минута мълчание.
 


Визитата идва ден след като Тръмп се обяви за "президент на закона и реда" и после отиде до епископалната църква Сейнт Джон, която е срещу Белия дом, като преди това Паркът Лафайет беше разчистен със сила от протестиращите. Тръмп позира с библията за снимки пред църквата, известна като Президентската църква и повредена по време на протестите през уикенда.

Днес Тръмп и Мелания стигнаха до храма на Йоан Павел Втори с автомобилна колона, профучала покрай членове на Националната гвардия, разположени около мемориала на Втората световна война. Някои минувачи по пътя на колоната държаха плакати, на които пишеше "Животът на черните е от значение" и дори направиха неприлични жестове.

След като се прибра после в Белия дом, Тръмп подписа изпълнителен указ, касаещ напредъка в областта на международните религиозни свободи, като това стана по време на частно събитие в Овалния кабинет, на което присъстваше и първата дама.
БТА