/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп проведе предизборен митинг на закрито в щата Невада, въпреки че местните власти са забранили събирането на над 50 човека на закрити места, предадоха Ройтерс и ДПА.

Това е неговият първи митинг на закрито от месеци. Проявата в производствен обект в град Хендерсън се проведе в момент, когато САЩ наближават 200 000 смъртни случая от коронавирус.

Макар че в страната се наблюдава тенденция на намаляване на новите заразявания, здравни експерти казват, че все още е необходимо спазване на социална дистанция, за да се предотврати ново рязко увеличение на разпространението на вируса.

Предизборният щаб на Тръмп заяви преди събитието, че ще се извършват проверки на температурата на хората и ще бъдат осигурени маски и дезинфектанти.

Неговата кампания представи проявата като възможност поддръжниците му да упражнят своето право на мирно събиране съгласно Първата поправка на американската конституция.

На митинга Тръмп отправи критики срещу кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън.

"Байдън иска да укроти вътрешните терористи, а моят план е да арестувам вътрешните терористи", каза президентът пред въодушевената тълпа.



Хората, присъстващи на събитието, седяха близо един до друг и много от тях не носеха маски.

Говорителка на градската управа на Хендерсън заяви пред Си Ен Ен, че проявата е в нарушение на щатските разпоредби във връзка с Ковид-19 и че производителят, който е домакин на събитието, може да загуби разрешителното си.

Последният митинг на Тръмп на закрито беше в Тълса, щата Оклахома, след което градът преживя рязко увеличение на случаите на коронавирус.
БТА