Трети румънски министър разследван за корупция
Трети румънски министър разследван за корупция / netinfo

Генералната прокуратура на Румъния поиска от президента Траян Басеску да разреши съдебно преследване срещу министъра на земеделието Траян Ремес по обвинение за „злоупотреба със служебното положение“.

Ремес е третият член на либералното правителство, срещу когото е повдигнато такова искане, след започналите следствия срещу колегите му Тудор Чиуариу /правосъдие/ и Пол Пакурару /на труда/, също са заподозрени в „корупция“. Прокуратурата не е дала подробности около обвиненията срещу Ремес, но според медиите става дума за престъпление, в което е замесен и бившият министър на земеделието Йоан Мурешан, който беше задържан в събота.

Според прокуратурата, която разследва корупцията /ДНА/, Мурешан е обвинен, че „е дал на високопоставено лице около 15 500 евро от името на служител, който желаел да получи в замяна привилегировано положение при разглеждането на оферти, организирано от обществени институции“. Името на лицето, за което са били предназначени тези пари, не беше съобщено, но източници на съда, цитирани от местните агенции намекнаха, че става въпрос за Ремес.