Тежки сражения започнаха в Алепо, провали се споразумението за временно спиране на огъня
Тежки сражения започнаха в Алепо, провали се споразумението за временно спиране на огъня / Thinkstock/Getty Images

Въздушните удари срещу сирийския град Алепо бяха подновени днес, след като се провали споразумението за временно спиране на огъня между правителствените сили и бунтовниците, съобщи неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека, цитирана от Ройтерс.

Постигнато е споразумение за евакуиране на цивилните и бунтовниците от Алепо

Отново започнаха тежки сражения, включително артилерийски обстрел и стрелба с огнестрелни оръжия, ден след обявяването на примирието. Най-малко седем цивилни са загинали днес при бунтовнически обстрел срещу два квартала под контрола на режима, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес.

Започва евакуацията на цивилни и бунтовници от Източен Алепо

Изпълнението на споразумението, предвиждащо извеждане на цивилните и бунтовниците от Алепо, бе преустановено след възражения от страна на сирийския режим, казаха пред АФП представител на бунтовниците и източник, близък до властите.

Турция ще приеме 80 000 бежанци от Алепо

Според бунтовниците режимът и съюзникът му Иран са наложили нови условия в споразумението. Те освен искали да обвържат прекратяването на огъня с други въпроси като обсадата от бунтовници на селата Фуа и Кефрая в северозападната провинция Идлиб.

Битката за Алепо приключи, сирийските бунтовници се изтеглят от града

Близкият до правителството източник от своя страна изтъкна като причина завишения брой хора, които трябва да бъдат евакуирани от Алепо. Режимът иска освен това да се увери, че нито един негов привърженик или войник в града няма да остане в бунтовнически плен.

Джонсън: Превземането на цял Алепо от сирийските сили няма да донесе мир в страната

Ливанското движение Хизбула, един от основните съюзници на сирийския президент Башар ал Асад, заяви, че примирието трябва да има подкрепата на всички страни, включително Русия и Иран, предаде Ройтерс.

Джихадистите в Алепо ползвали цивилни за жив щит

"Никакво споразумение за Алепо не може да стане факт без цялостно отчитане на ситуацията на бойното поле и хуманитарните развития в други райони", предупреди Хизбула, явно визирайки Фуа и Кефрая.

Ливанското шиитско движение уточни, че съгласно сделката, чиято изпълнение бе преустановено днес, е предвидено да напуснат северния сирийски град 15 000 човека, включително 4000 бунтовници.

Източник: БТА