Джихадистите в Алепо ползвали цивилни за жив щит
Джихадистите в Алепо ползвали цивилни за жив щит / БГНЕС, архив
Джихадистите в Алепо ползвали цивилни за жив щит
91627
Джихадистите в Алепо ползвали цивилни за жив щит
  • Джихадистите в Алепо ползвали цивилни за жив щит

Цивилни граждани в Алепо се използват като жив щит от джихадистките опозиционни групи. Говорителят на бюрото на Върховния комисар на ООН по правата на човека Рупърт Колвил съобщи, че сирийските бунтовници пречат на мирните жители да напуснат източната част на града. В капана им се намират около 100 000 цивилни.

Близо 8500 жители на Алепо са напуснали контролираните от бунтовниците райони

През последните седмици сирийските правителствени сили превзеха от бунтовниците най-малко 75% от източните части на града. Десетки хиляди цивилни напуснаха тези квартали, като повече от 8 000 души са напуснали по време на хуманитарната пауза в четвъртък. Около 100 000 души, мирни жители, са се оказали в капан, съобщи на брифинг в Женева говорителят на бюрото на Върховния комисар на ООН по правата на човека Рупърт Колвил.

ООН с нов призив за незабавно спиране на огъня в Алепо

Някои от цивилните, които опитват да напуснат, са възпирани от въоръжените опозиционни групи.

Дейли мейл съобщава, че по цивилните дори се стреля, ако се опитат да напуснат контролираните от бунтовниците райони.

Пред Cи Ен Ен жител на Алепо разказва: „Исках да напусна с децата ми преди 15 дни, но бунтовниците стреляха по мен. Казаха ми: „Ей, копеле. Искаш да се присъединиш към режима ли?"

Заставени да не напускат района, много цивилни стават невинни жертви при въздушните удари и артилерийския обстрел в хода на правителствената офанзива срещу сирийските бунтовници.

Момче от Алепо разказва: „Страхувахме се, че ще умрем от глад. Но също така се уплашихме, защото падаха бомби".

Информациите за това колко хора остават и колко са избягали от източните части на Алепо варират. Рупърт Колвил изрази опасение, че стотици души може би са изчезнали, след като са напуснали източната част на сирийския град Алепо, за да отидат в контролираните от правителството части на града.

„Въпреки че е много трудно да бъдат установени фактите в такава непостоянна и опасна ситуация, получихме много тревожни твърдения, че стотици хора са изчезнали след преминаването в контролираните от правителството зони. Семействата на мъжете, които са предимно между 30 и 50 г. не са чували нищо за тях, след като са избягали".

Лавров: Сътрудничеството с Турция за ситуацията в Сирия може да е по-ефикасно от това със САЩ

Британски медии съобщават, че от началото на офанзивата на сирийските правителствени сили срещу бедстващия град Алепо са загинали близо 500 цивилни. В резултат на въздушни удари и артилерийски обстрел от страна на армията на Башар Асад са убити 384 цивилни. Други 114 са загубили живота си от гранати, изстреляни от бунтовниците в сраженията им с правителствените войски.