Постигнато е споразумение за евакуиране на цивилните и бунтовниците от Алепо
Постигнато е споразумение за евакуиране на цивилните и бунтовниците от Алепо / БГНЕС, архив

Под егидата на Русия и Турция е постигнато споразумение за евакуирането в следващите часове на цивилните и бунтовниците от сирийския град Алепо, заяви представител на влиятелна бунтовническа групировка, цитиран от АФП.

"Сключено е споразумение за евакуирането на жителите и бунтовниците от обсадените квартали на Алепо", каза Ясер ал Юсеф от политическото ръководство на групировката "Нуредин аз Зинки".

7800 цивилни напуснаха контролираните от опозицията райони на Алепо

Бунтовниците ще могат да вземат със себе си лекото си стрелково оръжие.
Споразумението ще влезе в сила в близките часове. То е сключено с посредничеството на Русия и Турция, които поддържат съответно режима и бунтовниците в Сирия.
"Първо ще се евакуират ранените и цивилните. След това ще напуснат бунтовниците с лекото си оръжие", уточни Юсеф.

Съгласно споразумението напускащите ще избират дали да отидат в западната част на провинция Алепо или в съседната северозападна провинция Идлиб. В близките часове пет автобуса ще започнат да евакуират цивилни и бунтовници от Алепо, предаде ДПА.

Битката за Алепо приключи, сирийските бунтовници се изтеглят от града

Близки до сирийското правителство източници потвърдиха постигането на споразумение и уточниха, че изтеглянето на бунтовниците през нощта ще става без медийно покритие.

Съобщението за постигнатото споразумение идва в момент, когато бунтовниците изгубиха почти изцяло държаните от тях райони в Източен Алепо, давайки на режима най-голямата му победа от началото на конфликта в Сирия през 2011 г., отбелязва АФП.

Новината за постигнатото споразумение потвърди и постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин. Бунтовниците ще напуснат града до няколко часа. Това е почти краят, каза той преди началото на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС.

Източник: БТА