Папата отправи призив за мир и се помоли за хората в Алепо
Папата отправи призив за мир и се помоли за хората в Алепо / БГНЕС

Папа Франциск отправи призив за мир и се помоли за населението на Алепо, където по думите му "за жалост сме свикнали с войната", предаде Франс прес.

"Всеки ден съм близко до хората в Алепо, особено в молитва", каза папата на традиционната неделна проповед пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър".

Не трябва да забравяме, че Алепо е град, че там живеят хора", добави той, говорейки за семействата, децата и старците.

"Не трябва да забравяме, че Сирия е страна, богата на история, на култура, на вяра. Не можем да приемем всичко това да бъде отречено от войната", призова Франциск.

"Отправям призив към всички да се направи цивилизационен избор: не на разрушението, да на мира, да на хората от Алепо и Сирия", заключи той.

Джихадистите в Алепо ползвали цивилни за жив щит

Сирийският режим с подкрепата на руската бойна авиация от 15 ноември води операция за превземане на бунтовническите квартали в Алепо, която взе многобройни цивилни жертви.

От началото на операцията по освобождаване на Алепо служители на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия са извели от източните райони на града над 78 000 цивилни, а за същия период са се предали 1324 бойци. Това съобщи пресслужбата на министерството на отбраната на Русия, цитирана от ТАСС. В съответствие с решение, прието от президента на Сирия, 1270 бунтовници са амнистирани. За останалите се извършват проверки, отбеляза военното министерство.

По-рано то съобщи, че през изминалата нощ от кварталите на сирийския град Алепо, оставащи под контрола на бунтовниците, със съдействието на руския център са изведени 2124 граждани, а близо 300 бойци са сложили оръжие. Съобщено бе също, че Центърът за помирение е организирал по хуманитарни коридори извеждането към безопасни райони на още около 8000 жители. Те са настанени в специални хуманитарни центрове, където са им осигурени топла храна и медицински грижи.

На 10 000 цивилни са избягали от бунтовническите квартали на Алепо от полунощ (22 ч. по Гринуич в събота) поради тежкия обстрел, обобщи днес Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес.

ООН с нов призив за незабавно спиране на огъня в Алепо

Междувременно руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че Москва не е постигала споразумение със САЩ за извеждане на бунтовниците от сирийския град Алепо, предаде Ройтерс, като цитира РИА Новости. Представители на бунтовниците казаха пред Ройтерс по-рано, че Русия и САЩ са направили общо предложение за извеждане от Алепо на бунтовниците, семействата им и цивилните.

"Онова, което съобщават западните агенции, не винаги отговаря на действителността", каза Рябков. Той добави, че Русия работи за създаване на необходимите условия за извеждане на хората от Алепо. "Въпросът за изтегляне на бойците е тема на отделни споразумения. Такова споразумение още не е постигнато, главно защото Съединените щати настояват за неприемливи условия", продължи Рябков, цитиран от РИА.

Той посочи, че преговорите в Женева между руски и американски експерти ще продължат.

Източник: БТА