Около 50 000 души все още са блокирани в Източно Алепо
Около 50 000 души все още са блокирани в Източно Алепо / БГНЕС

Около 50 хиляди души, повечето цивилни, все още се намират в Източно Алепо, съобщиха емисарят на ООН за Сирия Стафан де Мистура и френският външен министър Жан-Марк Еро, предаде Франс прес.

Има около 50 хиляди души, между които 40 хиляди цивилни, които имат нещастието да живеят в тази част на града. Останалите са бойци - между 1500 и 5000, и техните семейства, заяви Де Мистура на пресконференция в Париж. Те ще бъдат евакуирани в Идлиб. Пратеникът на ООН предупреди, че ако не бъде постигнато политическо решение, Идлиб може да се превърне в следващото Алепо.

Башар Асад обяви, че Алепо е освободен

Хиляди напуснаха вече обсадения бунтовнически анклав, след като беше прекратена стрелбата. Десетки линейки и автобуси извеждат цивилни и бунтовници. Очаква се операцията да продължи няколко дни, съобщи ДПА.

Междувременно британският външен министър Борис Джонсън съобщи, че е повикал посланиците на Русия и Иран, за да изрази пред тях дълбокото си безпокойство във връзка с положението в сирийския град Алепо, предаде Франс прес.

Повиках посланиците на Русия и Иран, за да изразя дълбоката си тревога за Алепо. Решаващо е да се запазят цивилните и да се достави хуманитарна помощ, писа в Туитър Джонсън, след като днес започна евакуацията от бунтовническите квартали на града.

Битката за Алепо приключи, сирийските бунтовници се изтеглят от града

В комюнике британското външно министерство уточни, че Джонсън е "изразил ясно безпокойството на британското правителство от действията на Иран и Русия в Сирия".

Русия и Иран не спазиха задълженията си съгласно международното хуманитарно право и не улесниха доставянето на хуманитарна помощ на цивилните при продължилата няколко месеца обсада на Източно Алепо, посочи в комюникето Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че е притеснен от съобщенията за екзекуции, стрелба по линейки от страна на подкрепящите режима сили и за безследно изчезнали опоненти на властите.
С подкрепата си за сирийския режим руското и иранското правителство удължават страданията на сирийския народ, добави министърът.

Източник: БТА