Пакистан се готви за гореща вълна, като се очаква температурите да стигнат 50 градуса по Целзий в най-населената провинция и хората са посъветвани да останат на закрито, предаде ДПА.

"Очаква се температурите да се покачат до 50 градуса в южната провинция Пeнджаб и в някои части на Синд", каза днес представителят на метеорологичната служба на страната Сардар Сарфраз.

Пакистанската метеорологична служба публикува изявление, в което каза, че дневните температури ще бъдат с между 4 и 6 градуса по-високи от обичайното в Пeнджаб и в някои части на Синд.

"Обществеността е съветвана да избягва директната слънчева светлина, освен ако не е необходимо", се казва в изявлението.
Температурите в северните райони, където се намират над 7000 ледника, се очаква да бъдат с 2 до 4 градуса по-високи от обичайните.

Горещините ще продължат от днес до събота, а в края на седмицата, се очакват дъждове преди мусоните. Въпреки това, за разлика от миналата година, в Пакистан се очаква тази година да има по-малко мусонни дъждове от обичайното. 

През миналата година повече от 1700 души загинаха и над 33 милиона бяха засегнати от опустошителните наводнения, предизвикани от мусонните дъждове.

Десетки хиляди хора бяха евакуирани миналата седмица заради циклона "Бипарджой" в Пакистан и Индия.

Съседна Индия също е обхваната от жестока гореща вълна, в която през последните няколко дни загинаха десетки хора.
Пакистан е отговорен за по-малко от 1% от световните въглеродни емисии, но е сред десетте страни в света, които вредят най-много на климата.

През последните години в Пакистан зачестяват внезапните наводнения, ерозията на почвата, пороите, сушите и смогът.
 
Анелия Пенкова/БТА