Тексаският магнат призна вина за случая с корупция по „Петрол срещу храни”
Тексаският магнат призна вина за случая с корупция по „Петрол срещу храни” / netinfo

Тексакският петролен бизнесмен Дейвид Чалмърс и двете му компании Бейойл Ю Ес Ей и Бейойл Съплай енд Трединг се признаха за виновни в плащането на милиони долари подкупи на иракски официални представители във връзка с програмата на ООН "Петрол срещу храни".

Работещият в Хюстън 61-годишен български петролен трейдър Людмил Дионисиев също се призна за виновен по този случай. Той е закупувал иракски петрол за фирмите на Чалмърс. Обвиненията срещу Чалмърс и другите замесени в случая лица произтичат от изискване на иракските власти от 2000 до 2003 г. получателите на иракски петрол да плащат тайна надценка, в нарушение на санкциите на ООН и американските закони, на фирми-паравани и банкови сметки, контролирани от тогавашния иракски режим на Саддам Хюсеин.

Програмата на ООН "Петрол срещу храни" в общ размер на 67 милиарда долара започна през 1996 г. и завърши през 2003 г. Целта й бе, чрез закупуване на хуманитарни стоки за иракския народ, да се смекчи въздействието на санкциите, наложени на правителството на Саддам Хюсеин заради организираната от него окупация на Кувейт през 1990 г.