/ БТА
Театър в Италия отмени представление на известен руски балетист, който има три татуировки на президента Владимир Путин на гърдите и раменете, в отговор на онлайн протести срещу планирана изява на артиста, предаде Ройтерс. 

Спектакълът на Сергей Полунин на 28 и 29 януари в "Арчимболди" е отменен "заради настоятелна кампания срещу него в интернет и социалните медии", съобщи театърът в Милано на сайта си.

Полунин трябваше да участва в "Распутин - танцова драма" - балет, първоначално планиран за 2019 г. и многократно отлаган заради пандемията от COVID-19.

От театъра казаха, че отмяната на представлението е "акт на политическа и морална отговорност, предвид обстановката на напрежение и заплахи". Говорителка на "Арчимболди" поясни, че театърът е бил подложен на кампания по електронната поща, както и на много негативни послания онлайн.

Решението да бъде отменен спектакълът е взето със съгласието на компанията на Полунин. От театър "Арчимболди" казаха още, че са твърдо против войната в Украйна, отбелязвайки също, че са организирали представления на руската дисидентска група "Пуси райът" и на украински артисти.

Сергей Полунин, едно от най-големите имена в света на танца и бивш директор на Кралския балет в Лондон, е роден в Украйна, но през 2018 г. придоби руско гражданство.

Засега няма отговор на молбата за коментар, отправена чрез сайта му. 

През септември, докато беше на турне в Узбекистан, Полунин изпълни танц във военна униформа в памет на загиналите руски войници, спечелвайки порицание от местните власти, които казаха, че се е отклонил от договорената програма.
Елена Христова/БТА