Талибаните освободиха френския заложник Ерик Дамфревил
Талибаните освободиха френския заложник Ерик Дамфревил / netinfo

Талибани съобщиха, че са освободили своя заложник, похитения на 3 април френски хуманитарен работник Ерик Дамфревил, предаде Франс прес.

"Освободихме френския гражданин днес в 17.30 часа местно време (13.00 ч по Гринуич) в района на Маиуанд, в провинция Кандахар. Предадохме го на племенните водачи, след което е той е бил поет от Червения кръст", каза за АФП говорителят на талибаните Юсуф Ахмади.

Организацията на Червения кръст потвърди информацията за освобождаването на Дамфревил.

Ахмади обясни, че ръководството на талибаните е решило да освободи заложника, тъй като новият френски президент Никола Саркози е дал да се разбере, че Франция би могла да изтегли войските си от Афганистан.

На 28 април талибаните освободиха французойката Селин Корделие, отвлечена заедно с Дамфревил и придружаващите ги трима афганистанци.

На 7 май бунтовниците съобщиха, че ще изчакат съставянето на ново правителство във Франция, за да преговарят за освобождаването на останалите заложници. В исканията им се настоява за изтегляне на френските сили и размяната на заложниците срещу заловени талибани.

В изказванията си Саркози посочи, че ще помисли за изтегляне на френския контингент от Афганистан. Надяваме се, че френският президент ще изпълни обещанието си, каза Ахмади.

Съдбата на останалите трима заложници ще бъде решена по-късно, добави говорителят.